Etusivu Hallitus Liittyminen Säännöt Linkit

Keski-Uudenmaan Vapaa-ajattelijat ry

Nuori ja uskonnonvapaus


Nuorellakin on vapaus uskoa tai olla uskomatta. Järkevä ihminen, kuten sinä, ajatteleekin omilla aivoillaan. Kukaan ei saa eikä voi pakottaa uskomaan asioita, joihin ei tosissaan usko. Tiede nimittäin ei ole löytänyt merkkiäkään jumalista, enkeleistä eikä pyhistä hengistä. Jo ajatuskin taivaalla liihottavista enkeleistä on absurdi. Jotkut vain uskovat niin pystymättä perustelemaan asiaa. Järkevästi ajatteleva nuori kyseen-alaistaakin uskomusasiat. Tässä häntä auttaa perustuslaki, joka takaa kaikille uskonnonvapauden. Se takaa myös sen, että uskonnollisiin tilaisuuksiin, esim. koulujen järjestämiin jumalanpalveluksiin, uskonnollisiin päivänavauksiin tai armeijan kenttähartauteen ei tarvitse osallistua, ei edes vaikka kuuluisi kirkkoon. Tähän lakiin on aina hyvä vedota, jos ristiriitoja tulee.


Lapsia ja alle 18-vuotiaita nuoria kohdellaan uskonnonvapaudessa kuitenkin vielä epätasa-arvoisesti.

Tässä mm. oikeuksistasi erota tai kuulua kirkkoon ja niiden rajoituksista tarkemmin.


- Alle 12 -vuotiaat lapset ovat täysin vanhempiensa/holhoojiensa armoilla. He kuuluvat siihen uskonto-kuntaan, johon vanhemmatkin. Jos vanhemmat eivät kuulu mihinkään uskontokuntaan, eivät heidän lapsensakaan.

- Vanhemmat voivat kuitenkin päättää toisinkin eli esim. ilmoittaa lapsensa eronneeksi kirkosta. Juttele asiasta vanhempiesi kanssa.

- Päiväkodissa vanhemmat voivat ilmoittaa, että lapselle ei saa opettaa uskontoa, vaikka nämä kuuluisivatkin kirkkoon.


- Jos olet 12 - 14 –vuotias ja haluat pois esim. uskonnonopetuksesta, keskustele vanhempiesi kanssa. He voivat ilmoittaa sinun eroavan kirkosta, jolloin pääset eroon uskonnonopetuksesta. Tähän ilmoitukseen tarvitaan kuitenkin sinun oma kirjallinen suostumuksesi. Se voi olla vaikka tällainen lappunen: ”Suostun siihen, että vanhempani ilmoittavat, että eroan kirkosta.” Lappuun päiväys ja allekirjoituksesi.


- Voit itse erota kirkosta, mutta siihen tarvitaan vanhempiesi/holhoojasi kirjallinen suostumus. Eroilmoituksen voit siis tällöin tehdä itse ko. kirkkokunnalle tai maistraattiin esim. internetissä osoitteella eroakirkosta.fi.

- Uskonnon opetuksesta voit erota vain, jos samalla eroat kirkosta.

- Jos siis kuulut kirkkoon, et voi jäädä pois koulun uskonnonopetuksesta. Muista koulun uskonnollisista tilaisuuksista, esim. koulujumalanpalveluksista ja uskonnollisista päivänavauksista sen sijaan voit jäädä pois. Jos ongelmia syntyy, vetoa perustuslakiin. Se yleensä auttaa.


- Voit täysin itsenäisesti erota kirkosta. Ilmoitus vain ko. kirkkoon tai maistraattiin.

- Uskonnonopetuksesta voit erota tai jäädä pois kuitenkin vain, jos samalla eroat kirkosta.

- Mihinkään muihin uskonnollisiin tilaisuuksiin ei ole pakko osallistua, ei esim. armeijan kenttäjumalanpalveluksiin tai iltahartauksiin, vaikka kuuluisitkin kirkkoon. Eikä valaa tai vakuutusta tarvitse antaa käsi raamatulla.


Miten kirkosta erotaan

- Riittää, kun ilmoittaa siitä kirjallisesti ko. kirkkokuntaan tai lähimpään maistraattiin (katso osoite esim. puhelinluettelon yrityshakemiston kohdasta Maistraatti). Kätevimmin eroaminen käy internet-osoitteessa eroakirkosta.fi .


Elämänkatsomustieto

- Jos ei kuulu kirkkoon tai muuhunkaan uskontokuntaan, oppilaalle opetetaan peruskoulussa ja lukiossa elämänkatsomustietoa (katso www.EDU-elämänkatsomustieto ja www.protu.fi ). Jos kunnassa on 3 tällaista oppilasta, opetusta on järjestettävä.

- Elämänkatsomustiedon opetukseen voivat osallistua myös muihin uskontokuntiin kuuluvat oppilaat, mutta vain jos heidän oman uskontonsa opetusta ei koulussa järjestetä.

- Ammattikoulussa ei uskontoa eikä elämänkatsomustietoa opeteta.


Rippikoulu vai esim. Prometheus -leiri

- Rippikoulu ei ole pakollinen. Edes kirkkohäät eivätkä kirkolliset hautajaisetkaan eivät edellytä sen käyntiä.

- Hyvä vaihtoehto rippikoululle on Prometheus-leiri. Se sopii kaikille, mutta erityisesti elämänkatsomustietoa opiskelleille. Katso tarkemmin www.protu.fi


Valat ja vakuutukset

- Riippumatta siitä, kuulutko kirkkoon tai muuhun uskonnolliseen yhdyskuntaan tai et, voit joko vannoa valan tai antaa vakuutuksen niissä tilanteissa, joissa sellaista tarvitaan, esim. oikeudessa tai armeijassa (sotilasvala tai -vakuutus).