Etusivu Hallitus Liittyminen Säännöt Linkit

Keski-Uudenmaan Vapaa-ajattelijat ry

1. Mikä mättää?

Mättää nykyinen valtiokirkkojärjestelmä. Siitä seuraa mm., että pieni lapsi voidaan liittää (=pakottaa) kirkon jäseneksi ilman hänen lupaansa. Päiväkodissa kasvatetaan uskonnollisiin tapoihin. Koulussa on tunnustuksellista uskonnonopetusta. Ja viimein: hautapaikkakin on seurakunnan omistamalla maalla!


Sekin mättää, että valtio tavallaan tukee kirkon opin mukaisia näkemyksiä maailman ja ihmiskunnan synnystä, vaikka ne poikkeavat täysin nykytieteen näkemyksistä. Tätä harhaista todellisuuskuvaa opetetaan kouluissa ja sitä vahvistetaan koko ajan kirkon tilaisuuksissa. Yhteiskunta jättää ylläpitämissään kouluissa kirkkoon kuuluvat oppilaat vaille oikeaa tietoa uskontojen luonteesta sekä erityisesti mahdollisuudesta elää ilman uskontoa täysipainoista ja onnellista elämää. Ja lopuksi: kirkko ja uskonnot yleensä, ovat monopolisoineet moraalin, mikä taas estää muodostamasta koko maailmalle yhteistä moraalikoodistoa, maailmanetiikkaa.


2. Miksi tilanne on tämä?

Tilanne on tämä, koska jo 1600-luvulla kirkko ja valtio tekivät sopimuksen, jolla kirkolle taattiin tiettyjä etuoikeuksia. Lainsäätäjä ei vieläkään ymmärrä tai halua katsoa asiaa uskomuksen vapauden näkökulmasta. Sitä paitsi uskonto on erittäin tehokas henkisen ja taloudellisen vallankäytön väline, jolla kirkko käyttää hyväkseen ihmisten herkkäuskoisuutta.


3. Miten tilannetta voi parantaa?

Tilannetta parantaisi kirkon ja valtion erottaminen. Kirkosta tehdään, lakia muuttamalla, normaalia yhdistyslakia noudattava järjestö. Eli kirkko ottaa jäsenensä sen ikäisinä, että ymmärtävät tekonsa, ja kirkko kerää itse jäsenmaksunsa. Ylipäänsä nimitys "kirkollisvero" pitäisi poistaa käytöstä, koska kysymyksessä on aatteellisen yhdistyksen jäsenmaksu eikä mikään pakollinen yhteiskunnan keräämä oikea vero. Tällä hetkellä tilanne näyttää siltä, että kirkon ja valtion ero toteutuu vasta sitten, kun kirkosta on eronnut tarpeeksi suuri osa sen jäsenistä. Onneksi Internet on edesauttanut ja edesauttaa jatkossakin kirkon ja yhteiskunnan tukeman tiedon pimityksen vähentämistä ja näyttää mahdollistavan sen, mitä yhteiskunta ei kouluissa ole halunnut tai pystynyt tekemään: paljastamaan uskontojen takana olevan uskon olemattomiin, yliluonnollisiin henkiolentoihin, jumaliin ja noitiin. Internet auttaa ihmisiä tulemaan järkiinsä ja vähentämään taikauskoa.


4. Kuka on syyllinen?

Syyllinen on omalta osaltaan kirkko, koska nykyinen järjestelmä takaa sille vähällä vaivalla runsaasti jäseniä. Mutta yhtä lailla syyllisiä ovat ajattelemattomat ihmiset ja äänestäjiään kosiskelevat poliitikot.